Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Ei bisnestä terveydellä

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaki – tuttavallisemmin sote-uudistus – pitäisi saada valmiiksi talven aikana. Uudistusta epäillään kuitenkin eduskunnassakin, kukin omista syistään.

Sote-uudistus tehdään ennen kaikkea valtion säästötavoitteiden vuoksi. Sosiaali- ja terveyspalveluista pitäisi säästää 2 miljardia euroa, mikä on vain puoli miljardia vähemmän kuin suunnitellun Pohjois-Suomen sote-alueen koko budjetti. Säästäminen onnistuu lopulta vain palvelujen karsimisella niitä keskittämällä. Hallituksen rakennepoliittinen ohjelmahan leikkaa jo vanhusten laitoshoidosta 300 miljoonaa euroa ja vaikeuttaa myös muuta vanhusten ympärivuorokautista hoitoa.

Sote-uudistuksella halutaan taata kattava ja tasapuolinen palveluverkko, mutta lähipalvelujen turvaaminen jää lakiluonnoksessa epämääräiseksi kirjaukseksi. Alueellinen tasa-arvo on vaarassa, jos yöpäivystykseen joudutaan ajamaan Ouluun.

Pohjois-Suomessa päättäjät ovat huolissaan päätösvallan valumisesta oman maakunnan ulkopuolelle ja pitkien terveyskeskus- ja sairaalamatkojen venymisestä entistä pidemmiksi. Monelle tuntuu kuitenkin kelpaavan malli, jossa sote-alueiden päättäjät valitaan puoluejärjestöissä eikä suorilla vaaleilla. Vasemmistoliitto on esittänyt suoria vaaleja useissa lausunnoissa.

Kokoomuksen venkoilu on tuonut lisämausteensa sote- soppaan. Se ei ole huolissaan sote-alueiden demokratiavajeesta, lähipalvelujen epäselvyyksistä eikä edes jättialueiden riskeistä sosiaali- ja terveyspalvelujen aidon yhdistämisen kannalta.
Vapaasta valinnasta ja monituottajamallista puhuvaa Kokoomusta nyppii se, ettei se saanut lakiluonnokseen vaatimusta kaikkien palvelujen avaamisesta vapaalle kilpailulle. Terveyteen liittyvät peruspalvelut eivät ole kaikkien mielestä ole sellaisia, joilla pitää tehdä voittoja.

Venkoilullaan Kokoomus yrittää lykätä sote-uudistukseen liittyvän lakiesityksen tekemistä vaalien yli hallitukselle, joka mahdollisesti suhtautuu peruspalvelujen kilpailuttamiseen suopeammin. Haaveet porvarihallituksesta eivät ihmetytä, sillä Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän viikonloppuna ilmaisema leikkausinto on varmasti kokoomuslaisten mieleen.
Kymmenientuhansien työntekijöiden vähentäminen tarkoittaa joko kokonaisten palvelujen lakkauttamista tai leikkauksia kouluihin, vanhuspalveluihin ja sairaaloihin.

Samaa on vaatinut Perussuomalaisten Timo Soini. Sote- soppaan hänen pikaratkaisunsa on perustuslain yli käveleminen eduskunnan enemmistöllä. Puolueiden yhdessä sopima sote-uudistushan on perussuomalaisten ainoa ”saavutus” tällä eduskuntakaudella.

Kirjoittaja on raahelainen vasemmistoliiton kansanedustaja.