Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Kyllönen haastaa presidenttiehdokkaat tukemaan ydinasekieltosopimusta

Europarlamentaarikko, presidenttiehdokas Merja Kyllönen on allekirjoittanut viime viikolla kansainvälisen ydinasekieltoa ajavan järjestön ICAN:in vetoomuksen, jossa hän poliitikkona sitoutuu edistämään ydinasekieltosopimuksen allekirjoittamista ja ratifiointia Suomessa.

– Haastan kanssaehdokkaani tekemään saman. Aktiivisuus luo suurille maille painetta, ja ”soveliaisuus” on tässä asiassa moraaliton valinta, Kyllönen sanoo.

Tähän asti ydinaseet ovat olleet ainoa ja viimeinen joukkotuhoase, jota ei ole kielletty kansainvälisellä sopimuksella. Kemialliset, biologiset ja sokeuttavat aseet on kielletty jo aikaisemmin, kuten myös tavanomaisista aseista miinat ja rypäleaseet.

Tänä vuonna YK:ssa kuitenkin hyväksyttiin maailman ensimmäinen ydinasekieltosopimus.

– Kun 123 valtiota tuki sopimuksen neuvotteluiden aloittamisesta Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa, Suomi äänesti tyhjää. Itse neuvotteluihin osallistui 129 maata. Suomi ei ollut paikalla edes tarkkailemassa neuvotteluita. Suomi asettuu siis kansainvälisesti ydinasevaltioiden kanssa yhteen rintamaan.

Tähän asti ydinaseet ovat olleet ainoa ja viimeinen joukkotuhoase, jota ei ole kielletty kansainvälisellä sopimuksella.

Kyllönen perustelee ydinasekieltosopimuksen ratifiointia vanhan ydinsulkusopimuksen tehottomuudella.

– Vanha ydinsulkusopimus on saanut 47 vuoden aikana vain yhden valtion kokonaan tuhoamaan ydinaseensa. Nykyiset ydinasevaltiot ovat päinvastoin uudistamassa ydinasejärjestelmiään. Ydinsodan uhka yhtä todellinen kuin omassa lapsuudessani ja tämän päivän ydinaseet ovat myös tuhansia kertoja tuhovoimaisempia kuin vaikkapa Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotetut pommit.

– Ydinräjäytyksen seuraukset ilmakehään voisivat aiheuttaa silmänräpäyksessä kokonaisia maanosia kattavan humanitaarisen ja ympäristökatastrofin. Presidenttiehdokkaana haluan edistää ydinaseriisuntaa ja haastan kanssaehdokkaani samaan, Kyllönen kirjoittaa.