Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Vasemmistoliiton Lapin piiri: Raideliikenne pidettävä julkisena palveluna

Vasemmistoliiton Lapin piiri vaatii junien matkustajaliikenteen säilyttämistä julkisena palveluna. Piirijärjestön mukaan ministeri Anne Bernerin ajamalle kilpailun vapauttamiselle ei ole perusteita tai ulkoista pakkoa.

– Ministeriön mukaan tavoitteena on parantaa palvelutasoa, laskea hintoja ja lisätä vuoroja.

Keinot ovat kuitenkin tavoitteisiin nähden väärät, sanoo Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja Markus Korjonen.

– Valtioneuvoston omistajaohjausyksikön tilaama selvitys osoittaa, että hinnat laskisivat vain muutamalla vilkkaimmin liikennöidyllä välillä, ja muualla ne pysyisivät ennallaan tai jopa nousisivat. Lisäksi VR:n arvosta sulaisi 500 miljoonaa euroa, ja koko projekti olisi kymmeniä miljoonia euroja tappiollinen. Junaliikenne ei merkittävästi lisääntyisi. Tästä huolimatta ministeri vie hanketta eteenpäin jatkona hallituksen muulle ideologiselle yksityistämisvimmalle.

Piirijärjestö muistuttaa, että ulkoista pakkoa yksityistämiselle ei ole.

Lapin osalta piirijärjestö katsoo suurimmaksi uhaksi Lapin junayhteyksien turvaamisen ja palvelutason säilyttämisen.

– Muissa maissa tehdyistä vastaavista yksityistämisistä on olemassa lukuisia varoittavia esimerkkejä. Monien toimijoiden välinen lippukaaos ja jatkoyhteyksien selvittely ei paranna asiakasystävällisyyttä. Myös työntekijöiden asema on heikentynyt. Lisäksi kannattaville yhteyksille tunkevat ylikansalliset liikenneyhtiöt tuskin maksaisivat verojaan Suomeen, Korjonen huomauttaa.

– Mikäli tavoite on madaltaa hintoja, lisätä vuoroja ja parantaa palvelutasoa, näin voidaan tehdä jo nyt valtion vahvalla omistajaohjauksella. Samalla säästytään tuottavan omaisuuden myynniltä ja tästä koituvilta haitoilta junien käyttäjille ja kansantaloudelle.

Piirijärjestö muistuttaa, että ulkoista pakkoa yksityistämiselle ei ole. Hallitus on aiemminkin yrittänyt perusteetta piiloutua EU-direktiivien taakse, kuten nähtiin esimerkiksi metsähallituksen yhtiöittämisen kohdalla.