Vasemmistoliiton Lapin piiri: Tiet pidettävä kansallisomaisuutena

Vasemmistoliiton Lapin piiri arvostelee liikenne- ja viestintäministerin esitystä valtion uudesta liikenneyhtiöstä. Piirijärjestö pitää ministeri Bernerin esitystä kaikin puolin ongelmallisena erityisesti Lapin näkökulmasta.

– Valtion omaisuutta olevat tiet halutaan muuttaa liiketoiminnaksi kermankuorijoille. Taustalla vaikuttaisi olevan sama ideologinen yhtiöittämisvimma kuin metsähallituksen ja sote-uudistuksen näennäisen valinnanvapausvaatimuksen kohdalla, piirin puheenjohtaja Markus Korjonen huomauttaa.

– Metsurit myytiin ja kohta kirjaimellisesti mummotkin perusterveydenhuollon mukana. Yhtiöittämisen myötä kaikki pääväylien ulkopuoliset tiet ovat vaarassa jäädä hoitamatta samalla, kun kaikkien autosta riippuvaisten ihmisten autoilukustannukset kasvaisivat tuntuvasti.

Piirijärjestön mukaan yhtiöittämisen myötä mahdollistuisi vain kirjanpidollinen sumutus, jossa tieliikenneyhtiön ottama velka ei näkyisi suoraan valtionvelkana. Kaiken lisäksi esitys on ilmeisen huonosti valmisteltu myös hallituksen sisällä, kun veroasioista päättävä valtiovarainministeriö on vielä ulkona kuviosta ja hallituskumppaneillakin tuntuu olevan vaikeaa.

– Ainoa asia, missä esitys onnistuu, on huomion kääntäminen pois pääministeri Sipilän muista sekoiluista.

Vasemmistoliiton Lapin piirin mielestä tieverkon korjausvelka on todellinen ongelma ja siihen puuttumiseen tarvitaan ratkaisuja. Valtion tulot tieliikenteestä olivat viime vuonna kahdeksan miljardia euroa, mutta liikenneverkon kokonaisrahoitus on viime vuosina ollut vain alle neljäsosa tästä summasta.

– Valtio saa lainaa merkittävästi halvemmalla kuin Bernerin esittämä yhtiö. Teiden kuntoon on mahdollista puuttua heti, jos vain todellista poliittista tahtoa löytyy.

Lisätiedot
Markus Korjonen
Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja
p. 045 673 4013


Kommentit

Lisää aiheesta

Rallivaihde silmään

Pohjoisen kuntavaalityöntekijät ovat järjestötyön vankkoja ammattilaisia   Vasemmistoliiton kuntavaalityötä tehdään jo täyttä häkää. Pohjois-Suomessa työnsä... Lue lisää

Rauno Hekkala jatkaa Oulun kunnallisjärjestön johdossa

Mikko Viitasesta kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja   Sunnuntaina 13.11. syyskokouksensa pitänyt vasemmistoliiton Oulun kunnallisjärjestö valitsi Rauno Hekkalan... Lue lisää