Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Kati Jetsu Punatulkut-kanavalla: Hoitoa jää rästiin koronakriisissä

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin luottamusmies Kati Jetsu pelkää koronakriisin kääntyvään huonompaan suuntaan, jos lainkuuliaiset suomalaiset innostuvat liikaa saadusta ”torjuntavoitosta”.

– Kun katsotaan, että selvittiin säikähdyksellä, lähdetään käymään mummolassa ja eletään niin kuin ennenkin. Hirvittää, mitä sitten tapahtuu, siihen kantokyky ei riitä, Jetsu sanoo Punatulkut-kanavan haastattelussa.

Koronakriisi on saanut ihmiset myös välttelemään sairaaloita ja perumaan perusteltujakin käyntejä. Tämä on vapauttanut voimavaroja koronan hoitamiseen, mutta Jetsun mukaan se myös siirtää kiirettä kriisin jälkeiseen aikaan, kun aletaan tehdä ”rästiin jääviä” töitä.

”Vaarallisempana pitäisin VR:n puolityhjiä junia tai jalkapallopeliä.”

Sairaala ei ole Jetsun mukaan vaarallinen paikka koronan kannalta. Sairaaloissa koronapotilaiden ja tartunnasta epäiltyjen kulkureitit mietitään turvallisuuden kannalta.

– Vaarallisempana pitäisin VR:n puolityhjiä junia tai jalkapallopeliä. Siellä ei osata suojautumista, mutta sairaaloissa se osataan.

Jetsu tekee itse etätöitä kotoaan kriisin vuoksi. Teknologia on yllättänyt positiivisesti ja etätyöntekijä sanoo töiden sujuvan ehkä jopa tehokkaammin kuin normaalisti. Jetsu toimii luottamusmiehenä päätoimisesti. Hän on myös ammattijärjestö Tehyn hallituksen jäsen.

Punatulkut-kanavan lähetyksessä Jetsu ja Tuomas Kuusniemi keskustelevat myös kunta-alan työehtosopimusneuvottelusta. Jetsu puhuu sosiaali- ja terveysalan oman työ- ja virkaehtosopimuksen puolesta. Hän muistuttaa, että esimerkiksi kunta-alan tuhannella näyttelijällä on oma työehtosopimus samoin kuin 17 000 lääkärillä. Sote-alan ammattiliittojen tavoitteena on neuvotella alalle oma sopimus.

”Älkää ainakaan äänestäkö kokoomusta tai keskustaa ensi kerralla!”

Hoitoalan työntekijöiden koronakriisissä saamista huomionosoituksista Jetsu mainitsee, että taputtaminen ja kolistelu kuuluvat jonkun toisen maan kulttuuriin.

– Raha kuuluu meidän palkanmaksuun. Aktiiviset kansalaiset, olkaa yhteydessä päättäjiin, hän vetoaa hoitajien palkankorotusten puolesta.

– Älkää ainakaan äänestäkö kokoomusta tai keskustaa ensi kerralla! Se on selvä juttu, mitä siitä seuraa.

Punatulkut on huhtikuun alussa ensimmäisen suoratoistolähetyksen julkaissut Youtube-kanava, joka kertoo avaavansa vasemmistolaisia näkökulmia maailmaan. Haastattelemme kanavan ylläpitäjiä kesäkuussa ilmestyvään Kansan Tahdon numeroon.


Lisää tällaista? Tilaa paperinen Kansan Tahto ja saat laadukasta luettavaa yhteiskunnasta ja kulttuurista, ihmisistä ja ilmiöistä säännöllisesti kotiin kannettuna. Samalla tuet luotettavaa, vasemmistolaista ja pohjoista journalismia.

Vuositilauksen hinta on 65 euroa / 8 numeroa. Tarkista mahdollinen ammattiliittosi lehtietu. >> Tilaa tästä!