Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Kukapa ei kaivoksia haluaisi

Kaivokset – kukapa niitä ei tarvitsisi ja kukapa niitä haluaisi? Olemme monella tapaa riippuvaisia kaivannaisteollisuuden tuotteista ja päiväkin ilman niitä voisi osoittautua melko hankalaksi, ellei jopa mahdottomaksi. Ei kuitenkaan ole aivan yhdentekevää, miten, mistä ja millä ehdoilla kaivannaisia meille tuotetaan.

Suomi on tällä hetkellä erittäin houkutteleva kohde ulkomaisille kaivosfirmoille. Meillä on paljon hyödyntämättömiä esiintymiä, vakaa yhteiskunta ja lepsu kaivoslaki. Tämä yhtälö suorastaan kutsuu hakemaan malminetsintälupia ja tekemään kaivosvarauksia. Esimerkkinä tästä irlantilainen kaivosyhtiö Karelian Diamond Resources sai viime kesänä Tukesilta varausluvan timanttikaivokselle Utsjoelle.

Timanttikaivoshankkeeseenhan kiteytyy hyvin paljon siitä, mikä kaivospolitiikassa nykyisellään mättää. Vaikka kyseessä on vasta varauslupa, tuntuu käsittämättömältä, että kunnan edustajilta ei missään vaiheessa ole kysytty – virallisesti tai epävirallisesti – mielipidettä asiaan. Utsjoki on saamelaisaluetta, eikä saamelaisten maaoikeuskysymyksiä ole vieläkään Suomessa ratkaistu, joten Suomen valtiolla ei pitäisi olla minkäänlaista oikeutta myöntää ulkomaisille kaivosfirmoille yhtään mitään lupia kunnan alueelle.
Kaivoksen väitetään tuovan töitä ja rahaa alueelle, mikä sekin on varsin kyseenalainen väite. Utsjoella ei ole työttömien kaivosmiesten reserviä odottamassa, että tulisi se kaivos ja toisi töitä. Päin vastoin kuntaa vaivaa ennemminkin työvoimapula, kun esimerkiksi opettajia ja lääkäreitä on hyvin vaikea houkutella Utsjoelle töihin.

Kaivosteollisuutta on vaikea sovittaa yhteen kunnan merkittävien työllistäjien ja elinkeinojen, porotalouden, kalastuksen sekä matkailun, niihin liittyen ja myös omillaan, kanssa. Parhaassa tapauksessa timanttikaivos antaisi töitä noin viideksitoista vuodeksi, mutta pahimmillaan sen työllistävä vaikutus on huomattavasti pienempi. Lisäksi työläiset hyvin luultavasti tulevat muualta kuin Utsjoelta tai sen lähialueilta. Koska Suomessa ei peritä kunnon kaivosveroa, valuvat kaikki kaivoksen tuottamat voitot ulkomaille ja Utsjoelle jää vain sotkut siivottavaksi ja peruuttamaton vahinko alueen muille elinkeinoille on jo tapahtunut.

Kaikki kaivokset eivät ole pahasta, tietenkään, mutta Suomeen ei kannata perustaa yhtään uutta kaivosta ennen kuin kaivoslainsäädäntö on saatu ajan tasalle. Ei ole oikein eikä kohtuullista, että ulkomaiset kaivosfirmat käärivät voittonsa Suomen luonnon, ihmisten ja työpaikkojen kustannuksella.