Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Lakolla on työntekijöiden tuki

Useat ammattiliitot ovat tänään lakossa vastalauseena hallituksen esittämälle irtisanomislaille, joka helpottaisi ”henkilöperusteista” irtisanomista pienissä yrityksissä. Hallitus vakuuttelee työllistämiskynnyksen laskevan, mutta ammattiyhdistysliike ei hyväksy työntekijöiden eriarvoistamista yrityksen koon perusteella.

Raahessa SSAB:n terästehtaan ruokalaosuuskunnassa työskentelevä Matti Nikula kertoo, että kaikki työntekijät ja toimihenkilöt osallistuvat lakkoon.

– Ylivoimaisesti suurin osa työntekijöistä ymmärtää tämän työehtojen heikennyksen ja on lakon takana.

”Se eriarvoistaa työntekijöitä ja yrityksiä ja antaa työnantajalle mahdollisuuden pärstäkerroinirtisanomisiin.”

Luottamusmiehenä toimiva Nikula ei voi hyväksyä lakiesitystä ”missään tapauksessa”.

– Se eriarvoistaa työntekijöitä ja yrityksiä ja antaa työnantajalle mahdollisuuden pärstäkerroinirtisanomisiin.

Lakon tälle päivälle ovat julistaneet SAK:laiset Palvelualojen ammattiliitto, Teollisuusliitto, elintarviketyöläiset ja Sähköliitto sekä STTK:lainen ammattiliitto Pro. Lakko koskee erikseen valittuja sopimusaloja ja työpaikkoja. Lisäksi useat ammattiliitot, viimeisimpänä akavalainen Insinööriliitto, ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

Myös HKScanilla Forssassa työskentelevä Janne Nieminen sanoo työntekijöiden ymmärtävän asian tärkeyden.

– Varsinkin tänään on keskusteltu Lindströmin tiedotustilaisuuden jälkeen työpisteellä, ja ihan samalla fiilingillä, että hyvän asian vuoksi ollaan huominen päivä pois, lihatehtaan varapääluottamusmies sanoi tiistaina.

Työnantajan kanssa Nieminen ei ole ollut asiasta puheissa, mutta pientä propagandaa on ollut esillä, että töitä tehtäisiin ”toisin kuin kilpailijalla”.

 

SAK:lla suurkokous perjantaina

Työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindström (sin) kertoi tiistaina muutoksista hallituksen irtisanomislakiesitykseen. Uusi laki koskisi alle 10 työntekijän yrityksiä 20:en sijaan. Lisäksi henkilöperusteisesta irtisanomisesta seuraava karenssi lyhenisi 90 päivästä 60 päivään.

Hallitus koplaisi kuvioon myös yhteistoimintalain siten, että se tarjoaa ay-liikkeen, työnantajien ja hallituksen kolmikantaista työryhmää yt-lain muutosten valmisteluun. Kaikki kolme keskusjärjestöä SAK, STTK ja Akava ilmoittivat kuitenkin, ettei irtisanomislaki kelpaa muutettunakaan.

”Kyllä tässä on takana yleissitovuuden murtaminen myös.”

Janne Niemisen mielestä rajan siirtäminen 10 hengen yrityksiin ei muuta ydinasiaa.

– Tässä luodaan kahden kerroksen väkeä. Hallituksen touhu on ihan järjestelmällistä, pyritään murtamaan ammattiyhdistysliikettä monelta eri saralta. Kyllä tässä on takana yleissitovuuden murtaminen myös.

Nieminen toivoo ay-liikkeen jatkavan ponnisteluja niin kauan, että lakiesitys perutaan. Hän sanoo odottavansa, millaista tahtoa SAK:n liittojen tapaamisessa on perjantaina.

SAK:laisten liittojen päättäjiä kokoontuu perjantaina linjaamaan jatkotoimista irtisanomislakia vastaan. Helsingissä Paasitornissa pidettävään kokoukseen odotetaan noin viittäsataa ay-toimijaa.

SAK, Pro ja Insinööriliitto ovat koonneet verkkosivuilleen tietoa työtaisteluista.