Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Puoluejohto esittää hallitukseen menoa – Vasemmistoliiton jäsenet äänestävät parhaillaan

Vasemmistoliiton neuvoa-antava jäsenäänestys puolueen osallistumisesta hallitukseen käynnistyi tänään maanantaina kolmelta iltapäivällä. Äänestys on käynnissä tiistaihin 4. kesäkuuta puoleenyöhön saakka.

Äänestäminen tapahtuu netissä puolueen jäsenrekisteriohjelman avulla. Ohjeet ja linkki äänestämiseen on julkaistu Vasemmiston sivuilla.

Puoluehallitus esittää, että Vasemmisto osallistuu Antti Rinteen (sd) viiden puolueen hallitukseen. Hallitusohjelma julkaistiin tänään ja se on luettavissa Valtioneuvoston sivuilla. Vasemmiston sivustolla on puolestaan perusteluja puoluehallituksen esitykselle.

Lopullisen päätöksen hallitukseen osallistumisesta tekee keskiviikkona 5. kesäkuuta Helsingissä kokoontuva puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous.

Vasemmisto ei halua uusia Caruna-kauppoja

Hallitusneuvottelujen aikana vasemmistoliitto otti lyhyen aikalisän, jonka aikana sen neuvottelijat pohtivat kantaansa valtionomaisuuden myymiseen investointien rahoittamiseksi. Neuvottelijat päättivät tuumaustauon jälkeen odottaa hallitusohjelman kokonaisuuden muodostumista.

Vasemmistoliitto ei halua myydä strategisia omistuksia.

Puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan valtionomaisuuden myyminen oli puolueelle vaikein paikka neuvotteluissa. Hän sanoi hallitusohjelman julkistamisen yhteydessä, että vasemmistoliitto ei halua myydä strategisia omistuksia, kuten tehtiin aiemmin niin sanotun Caruna-kaupan yhteydessä. Tuolloin puolue vastusti hallituksessa päätöstä myydä valtionyhtiö Fortumin sähköverkot ulkomaalaisten sijoittajien omistamalle Carunalle.

Hallitusohjelmassa ei nimetä myytäviä yhtiöitä tai omaisuutta. Ohjelman liitteessä on pöytäkirjamerkintä, jonka mukaan omaisuuden myynnille ei aseteta mekaanisia vuotuisia tavoitteita vaan ne toteutetaan ”tarkoituksenmukaisella tavalla ja aikataululla”.

Puheenjohtajasta opetusministeri

Jos Vasemmisto menee hallitukseen, se saa sosiaali- ja terveysministerin sekä opetusministerin salkut. Ministerit valitaan puolueen sääntöjen mukaan niin ikään puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa.

Opetusministerin salkku kevenee hieman aiemmasta, sillä opetus- ja kulttuuriministeriöön nimetään myös tiede- ja kulttuuriministeri.

Andersson on itse kiinnostunut opetusministerin tehtävästä. Opetusministerin salkku kevenee hieman aiemmasta, sillä opetus- ja kulttuuriministeriöön nimetään myös tiede- ja kulttuuriministeri. Tämän vastuulla on kulttuurin ja urheilun lisäksi korkeakoulupolitiikka. Opetusministeri vastaa siten varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta ja toisen asteen koulutuksesta.

Sosiaali- ja terveysministerin vastuulle on tulossa sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen toteuttaminen. Anderssonin mukaan sote-uudistuksen toteuttamisesta julkisen palvelutuotannon pohjalta saavutettiin yhteisymmärrys neuvottelujen varhaisessa vaiheessa. Puheenjohtaja uskoo, että uudistuksessa vahvistetaan perusterveydenhuoltoa, yhteensovitetaan palveluketjuja ihmisten pompottelun vähentämiseksi sekä nopeutetaan hoitoon pääsyä.