Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Sutia, ei takapakkia

Joulu meni kosteissa merkeissä, siis säiden puolesta, ei niin kuin kuvittelit, vaan vettä satoi Kainuussakin niin, että rapakot pärskyivät autojen alla.

Loppuvuosi meni ja tämä vuosi alkoi kelissä, jossa otettiin sutia, mutta ei onneksi takapakkia.

Samanlainen oli koko Suomi viime vuonna. Talouden pyörät pyörivät, mutta pitoa ei ollut tarpeeksi.

Epäkohtia on jonoksi asti, mutta suomalaisten suurella enemmistöllä, varsinkin niillä joilla on vakituinen työ, meni viime vuonna hyvin eikä mistään tarvinnut tinkiä.

Nyt tulee kuntaverojen nousun ja pienten palkankorotusten takia ensimmäinen kerta liki pariinkymmeneen vuoteen, että verotus joillakin jopa kiristyy. Koko tämän väliajan se on keventynyt.

Verotuksella ylläpidetään suomalaisten hyvinvointipalveluja ja verovaroista tehdään tulonsiirtoja, joilla tasataan yhteiskunnan eriarvoisuutta. Tutkimukset osoittavat, että suomalaisten tuloerot ovat pitkästä aikaa kaventuneet ja siihen keskeinen syy on heikompiosaisten kuten työttömien perusetuuksien nosto.

Suomen edellisten keskustajohtoisten hallitusten aikana tuloerot kasvoivat koko ajan, rikkaat rikastuivat ja köyhät köyhtyivät. Nyt, kun vasemmisto on hallituksessa, tehdään toisin. Siinä on puheiden ja tekojen ero.

Se, miten kauan Suomen talous sudittaa, on ratkaisevasti kiinni vientiteollisuuden menekistä. Ja se taas on ostajamaiden markkinoista.

Tältä osin on jo horisontissa valon merkkejä. Japanin pörssikurssit ovat korkeammalla kuin aikoihin ja USA:n työttömyys alempana kuin liki 10 vuoteen eli pyörät pyörivät.

Suomelle kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, mitä Euroopan markkinoilla tapahtuu. Niilläkin nousukausi jo orastaa, jopa tukirahoituksen piirissä olevia kriisimaita Irlannin ja Portugalin tapaan, alkaa irtaantua velkaohjelmista oman talouden ollessa hallinnassa.

Nousukausi tulee, mutta varmasti pitkällä viiveellä. Sitä ennen on pidettävä tiukasti ratista kiinni ja katse tiessä, jottei kynnetä ojanpohjia.

On myös katsottava kauemmas, jottei mahakyntö toistu. On rehellisesti tunnustettava, ettei Euroopan unionin talous- ja rahapolitiikka ole onnistunut, ja että suoranaisia väärinkäytöksiäkin on katseltu läpi sormien.

Meillä on muutaman kuukauden päästä näiden MEP:ien vaihtomahdollisuus ja vaihto on tehtävä. Mutta mikään ei muutu haalimalla ehdolle komeljanttareita ja tyhjänpuhujia. Vasemmistoliitto on nimennyt omat ehdokkaansa ja erittäin kelpo joukkueen olemme saaneetkin. Tästä on erinomaista lähteä vaalikentille tukemaan omien ehdokkaiden läpi pääsemistä.

Euroopan Unionin pitää olla sosiaalisempi, siten ettei se salli työehtojen polkemista, inhimillisempi niin, että kaikista pidetään huolta ja toimissaan terävämpi niin, ettei uusia pankkikriisejä pääse syntymään.

Sotkamolaisin pesäpallotermein on lyötävä polttolinjan yli kopparien eteen väliin, jolloin tulee juoksuja omalle joukkueelle. Hyvää ja tarmokasta vuotta kaikille. Vaalikentillä tavataan.

 Kirjoittaja on Kainuun Vasemmiston puheenjohtaja.